
Már tudjuk, hogy ételintolerancia, és ételallergia között jelentős különbség van. Az ételalleriga fajtáit szedjük most ízekre, a gluténnel kezdve a sort.
A táplálék az emésztés és a felszívódás során kapcsolatba kerül az immunrendszerrel. A táplálék alkotóelemeit a szervezet felismeri és hasznosítja. Allergiás válasznál azonban az immunrendszer idegenként fogadja a tápanyagot, és védekezik.
A gluténérzékenység egy kombinált felszívódási zavar, amely egyaránt érinti a szervezetbe jutó fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat. Előfordul, hogy kezdetben semmilyen tünetet nem okoz, de leggyakrabban fogyás, fáradékonyság, puffadás, hasmenés, zsírfényű ürülék, hasi fájdalmak vagy görcsök kísérik. A coeliakiát, glutén-, vagy más néven lisztérzékenységet a gabona gluténja (a búza, a rozs, az árpa, a zab) váltja ki. Érdemes ételallergiára, vagy tápanyag-felszívódási zavarra gondolni akkor is, ha kedvencünk bundája, bőre a gondos ápolás ellenére is problémás, száraz, fénytelen, töredező…
Ha az állat a betegsége ellenére rendszeresen gluténtartalmú táplálékot kap, azzal akár pajzsmirigybetegséget vagy rosszindulatú daganatot is okozhatunk nála. A betegség előfordulása sokkal gyakoribb, mint azt korábban vélték.
A betegség kezelése gyakorlatilag a gluténmentes diéta betartásából áll, melyet az állat élete végéig be kell tartani.
A glutén-mentes diétát csakis állatorvosi vizsgálat után szabad kezdeni!
Fogyasztható amaránt, burgonya, guarmag, hajdina, köles, kukorica, sárgaborsó, rizs, szója, tápióka, szentjánoskenyérmag alapú élelmiszerek.
Speciális tápjaink lehetőséget adnak a helyes táplálásra.
http://www.eledeldiszkont.hu/termekek?kereses=grainfree